Hållbarhet har alltid varit Jenny Bergs drivkraft, liksom kärleken till Norrlands fantastiska lokala råvaror som blåbär, kråkbär, havtorn och många fler. Nu vill hon realisera sin idé om en lokal, hållbar frystork som varsamt förädlar bären vilket skulle innebära att fler kan njuta av dem.
– Vad som driver mig? Det handlar om ett ord: hållbarhet. Så har jag jobbat ända sedan start, berättar Jenny Berg.
– Jag producerar choklad med fokus på kvalitet och hållbarhet ’bean to bar’, alltså hela vägen från kakaoböna till färdig kaka. Det är inte många i världen som jobbar så från grunden, och jag är den enda i Norrland.
– Nu vill jag göra samma hållbara kvalitetsresa med de svenska bären som jag gjort med chokladen och kakaon.
Skogen är full av goda möjligheter
– Jag vill bidra till att mer av de bär och örter som växer i våra norrländska skogar plockas och tas om hand. Blåbär, lingon, kråkbär, havtorn och tranbär är smaksättare jag gärna använder, ’superbär’ med massor av antioxidanter tack vare de många soltimmar de får här i norr. Det är hållbart också ur ett hälsoperspektiv att faktisk samla in den näring vi har på plats.
– Jag vill också att vi i större utsträckning än idag förädlar bären lokalt. Frystorkning är en metod som tar tillvara på näringen maximalt. Det finns ingen kommersiell frystorksanläggning i Sverige i dag och de lösningar man kan importera är inte hållbara. Så jag behöver bygga en själv. Det hoppas jag kunna få stöd och hjälp med framöver.
”Fantastiska bär och andra smaksättare från norrländska skogar – hållbart frystorkade lokalt.”
Tillsammans kan vi göra gott
– Jag vill inspirera andra att starta företag och ta tillvara på våra lokala råvaror. Jag samarbetar också med flera andra lokala företag och det vill jag fortsätta utveckla. Det finns många som kan teknikutveckling och annat som behövs för framtiden bättre än mig. Jag är bra på samverkan och att ta tillvara på kompetens, när vi samverkar – då blir vi bäst! Vi måste stötta och lyfta varandra i Norrland.